Vad kostar det att köra elbil?

jämförelse_pendling

Vi och några hundratusentals personer till i Sverige.

Bilden ovan visar vad det kostar per månad att köra till och från jobbet med 20 minuters åkning enkel resa med fyra olika bilar: Elbil, plug-in hybrid, bensinbil samt dieselbil.

Resultatet är ju inte på något sätt förvånande, men kanske den stora skillnaden? 20 minuter är en förhållandevis kort sträcka, men ändå gör det stor skillnad månadsvis! I beräkningen har vi inte beaktat fordonsskatten heller, så finns än mer att spara på att köra på el.

Varför står det då från 0 kr på plug in hybriden och elbilen? Det beror på vart du laddar (och hur mycket av din körning som är på el när det gäller plug-in-hybriden). Eftersom sträckan vi räknat på här är 2,2 mil klarar du dig till jobbet helt på el med din plug-in-hybrid och har du möjlighet att ladda kostnadsfritt på jobbet, ja då blir det 0 kr/mån. Det är trevligt!

Utöver de månatliga kostnaderna har vi även adderat utsläppen av koldioxid från bilarna då vi tycker detta är en viktig faktor att ha i åtanke. Värt att säga är också att de redovisade utsläppen är låga då de är beräknade på helt nya bilar med små och effektiva motorer. Lägg på äldre bil med större motor så kommer du snabbt upp i 160-180 g/km i CO2-utsläpp, tyvärr.

Här är hur vi räknat
Körsträcka: 2,2 mil enkel resa
Körtyp: Blandat stadskörning samt landsvägskörning
Bensinbil: 0,6 l/mil i förbrukning
Bensinpris: 16 kr/l
Dieselbil: 0,47 l/mil i förbrukning
Dieselpris: 16,2 kr/l
Plug-in-hybrid: 50% körning el, 50% körning bensin. Förutsättningar bensin enligt ovan: 0,6 l/mil & 16 kr/l. Förutsättningar el enligt nedan: 1,8 kwh/mil & 2 kr/kwh
Elbil effektivitet: 1,8 kwh/mil
Elpris: 2 kr/kwh

Exempelbilar
Bensin
Hybrid
Elbilar

Källor
Databas elbilar
Statistik priser diesel och bensin
Statistik bränsleförbrukning diesel och bensin

Frågor, synpunkter? Vill ni ha en personlig kalkyl? Hör av dig till oss på info@carplus.se så hjälper vi dig!