Vad är skillnaden på en SUV och en Crossover?

Ford-Kuga-Titanium-Woman-Opens-Car

SUV

Själva ordet SUV står för Sport Utility Vehicle och är en biltyp som kombinerar egenskaper från en personbil och en terrängbil. SUV:ar gjorde sin debut under 1930-talet, men det var inte förrän på 1990-talet som folk fick upp sitt intresse för dem. Traditionellt sett var SUV:ar byggda på chassit av en lastbil, vilket gav dem högre markfrigång och förmåga att ta sig fram i terrängen.

SUV:ar kan komma i olika storlekar men den gemensamma nämnaren är att de är aningen större och tyngre än en vanlig bil. Dessa bilar är vanligtvis rymliga och erbjuder generöst med lastutrymme. SUV:ar är perfekta för personer som behöver generöst med lastutrymme eller för de med stora familjer. De är också utmärkta för bogsering och klarar av tyngre laster jämfört med de flesta andra fordon. Den negativa aspekten är att kan deras storlek och vikt kan påverka bränsleförbrukningen negativt jämfört med mindre fordon.

CUV

En CUV, som står för Crossover Utility Vehicle, är också ett typ av fordon som kombinerar egenskaper från olika fordonskategorier. Till skillnad från SUV:ar är dock crossovers byggda på personbilsplattformar i stället för lastbilschassin och har en unibody-konstruktion. Det betyder att karossen och chassit är integrerade, vilket gör dem lättare och smidigare än SUV:ar.

Crossovers är perfekta för personer som önskar utrymmet och mångsidigheten hos en SUV, men som inte behöver dra tunga laster eller köra i terräng. Genom en crossover får du en bil som är enklare att manövrera i trånga utrymmen och är mer bränsleeffektiv jämfört med traditionella SUV:ar.

Vilken passar dig?

Enkelt förklarat så är det inte så mycket mer än storleken som skiljer dem åt. Att välja mellan en SUV och en crossover beror i slutändan på dina egna preferenser. Om du behöver mycket lastutrymme eller har en stor familj kan en SUV vara det bästa valet för dig. Om du vill ha något som är lättare att hantera och har mindre bränsleförbrukning, kan en crossover passa bättre.

Hos Carplus erbjuder vi ett brett urval av både SUV:ar och crossovers för leasing. Se vårt utbud HÄR.

__________________

2023-06-30