Så fungerar räckvidden till din elbil

räckvidd-bild-1

Hur beräknar man en elbils räckvidd?  

När man mäter elbilens räckvidd gör man detta i laboratoriemiljö. WLTP som testet kallas betyder Wordwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure och är en EU-standard för hur man mäter en bils förbrukning och därmed räckvidd.

Testet genomförs på en chassidynamomator som simulerar en ”rullande väg” under bilen. Med denna testas stads-, landsvägs- och motorvägskörning och räckvidden som anges baseras på ett snitt från dessa delmoment.

Vad påverkar räckvidden?

Räckvidden stämmer inte alltid eftersom WLTP inte tar hänsyn till de faktorer som kan påverka räckvidden. Räckvidden kan påverkas av hur mycket energi bilen förbrukar och bilens energiförbrukning påverkas i sin tur av flera andra faktorer. Här är några exempel på faktorer som påverkar räckvidden.

Väglag: Regn, snö och is påverkar räckvidden mindre bra eftersom bilen får jobba hårdare för att ta sig fram och mer energi går åt.

Temperatur: Temperaturen påverkar också förbrukningen, där lägre temperaturer innebär en kortare räckvidd. Detta beror bland annat på att det blir tuffare rullmotstånd på vinterhalvåret, och att kupévärmaren drar en del energi. Men du behöver inte oroa dig vid kyligare väder för de. Dagens elbilar har räckviddsmätare så att du kan följa hur mycket laddning du har kvar i batteriet och hur långt du kan köra till nästa laddning i realtid.

Hastighet & körstil: Vilken hastighet och körstil du har är två faktorer som påverkar. Ju fortare du kör, desto mer energi går åt att driva bilen. Ju jämnare du kör, desto mindre påverkar de bilens räckvidd.

Hur vet jag om räckvidden räcker?

Oavsett om du ska åka några mil eller ge dig ut på roadtrip är det skönt att känna sig trygg med bilens räckvidd. De flesta moderna elbilar har idag ett system som hjälper dig att planera din resa men det finns också hemsidor där du fyller i vad du har för elbil och vilken sträcka du vill köra. Sen hjälper den dig att planera den bästa resvägen med hänsyn till vart du kan ladda bilen.

Här är några hemsidor du kan använda: 

https://abetterrouteplanner.com/
https://www.plugshare.com/
https://www.electromaps.com/

vagkarta-mellan-goteborg-och-stockholm

Kan man öka räckvidden?

Även om räckvidden påverkas av yttre faktorer så finns det sätt för att få så lång räckvidd som möjligt.

Körstilen är en faktor du kan styra över och ju lugnare du kör, desto längre räckvidd kan du nyttja. Kör du enbart stadstrafik och är en lugn förare kan räckvidden därför bli längre än vad WLTP-mätningen säger. De finns även många bilar som har system för regenerativ bromsning som omvandlar rörelseenergi till laddning i batteriet. Det funkar så att om du släpper gasen eller bromsar återvinner systemet energi och batteriet laddas. På så sätt får du ännu längre räckvidd om du kör planerat och lugnt.

Däcken har också en betydelse för att kunna maximera räckvidden. Se till att däcken har rätt däcktryck för bättre däck ger en längre räckvidd. Ju bättre väghållning, rullmotstånd och bromsgrepp däcken har, desto mindre energi krävs för att driva och hantera bilen.

Vill du veta mer om räckvidd och elbilar, kontakta oss i chatten!