Privatleasing för första gången

Fiat-500-Hybrid-Front-Side

Så kommer du igång med privatleasing

Att leasa en bil för första gången är spännande, men det är också viktigt att göra rätt val från start. Du står inför beslut att välja en bil som inte bara ska uppfylla dina omedelbara behov utan också spegla din livsstil och budget. I denna artikel hjälper vi dig igenom grunderna i privatleasing och förser dig med praktiska tips som underlättar att göra ett väl informerat val.

Månadskostnad: Ha koll på dina utgifter

Månadskostnaden påverkas av flera faktorer, inklusive bilens modell och utrustning. Se till att du är bekväm med den månatliga kostnaden innan du skriver under. Som förstagångsleasare är det en stor fördel att service och underhåll vanligtvis ingår i avtalet, vilket gör budgeteringen enklare. Värt att tänka på är att bränsle, vägskatt och avgifter från Transportstyrelsen oftast inte ingår i leasingavgiften

Beräkna din körsträcka

Underskatta inte din körsträcka, som förstagångsleasare kan det vara svårt att uppskatta sin körsträcka så försök att beräkna den noggrant. Man kanske inte kör så mycket och då kan det vara bra att se vad leasingbolaget erbjuder för olika miltals alternativ kanske räcker det med 1000 mil per år? Men att ha marginaler för körsträckan kan också spara dig från övermil då leasingbolag ofta tar ut en kostnad per mil när du kör utöver avtalet. Ibland kan det finnas möjlighet att öka upp sin körsträcka hos din leasinggivare, kolla med det leasingbolag du är intresserad utav vad som är möjligt hos just dem.

Se till att du har rätt skydd

En bra försäkring är A och O. Se till att förstå vad som ingår och vad som kan behöva tilläggas för din trygghet i ditt leasingavtal. När man privatleasar en ny bil så ingår det oftast en vagnskadegaranti som löper över leasingperioden. Bilmärket avgör hur länge en bil har vagnskadegaranti. Viktigt att veta är att vagnskadegarantin inte ger ett fullständigt skydd utan måste kompletteras med en halvförsäkring. Vissa leasingbolag har ett fullständigt försäkringsskydd, till exempel hos oss på Carplus så  ingår både vagnskadegaranti och halvförsäkring vilket utgör en heltäckande försäkring, samt så erbjuder vi betalskydd som skyddar mot om man skulle bli av med jobbet eller bli långtidssjukskriven.

Välj rätt leasingbil

Som förstagångsleasare är det viktigt att välja en bil som inte bara ser bra ut utan också passar dina dagliga behov. Kanske behöver du en bil med plats för barnvagn eller golfklubbor? För att läsa mer om hur man skall tänka när man väljer bil vid privatleasing, läs gärna vår artikel så väljer du rätt bil för din privatleasing.

Jämför alternativ

Ta dig tid att jämföra olika leasingalternativ. Tala med vänner som leasar, använd forum och läs recensioner för att bilda dig en uppfattning om vad som fungerar bäst för dig. Oftast pågår en leasing i 36 månader men förekommer även ibland i andra perioder som till exempel 24 och 12 månader. Vi på Carplus erbjuder även leasing av lätt begagnade bilar under en 18 månaders period i vårt Pre-Owned koncept hör gärna av dig till oss i chatten om du har funderingar eller önskar hjälp med att hitta en bil som passar dig.

Kan man köpa ut bilen?

Det är vanligt att du känner dig nöjd med din nya bil och börjar gå i tankarna om att köpa loss bilen. Men en privatleasingbil är låst till sin leasingperiod, men det förekommer ibland möjligheter till att avbryta ett leasingavtal i förtid mot en kostnad.
Däremot kan det finnas möjlighet att köpa ut bilen efter avtalets slut eller även ibland att förlänga avtalet, det är upp till respektive leasinggivare om detta är möjligt eller inte.

Leasingavtal

Förståelse för leasingavtalets längd och villkor är avgörande. Ett avtal bör spegla din förväntade användning, och inte binda dig längre än nödvändigt. Livet är oförutsägbart, så se till att du förstår konsekvenserna av att behöva avsluta ditt leasingavtal i förtid. Olika leasingbolag har olika villkor, vissa bolag tillåter överlåtelser och förtidaavslut och andra inte. Kontakta det bolag som du har eller är intresserad att privatleasa utav för att veta vad som gäller hos dem.

Att ta steget in i privatleasingens värld ska vara en spännande och positiv erfarenhet. Genom att följa dessa tips och råd kan du känna dig trygg i ditt beslut och njuta av din nya bil. Om du någonsin känner dig osäker eller har frågor, är vårt supportteam bara ett samtal eller ett mejl bort. Vi står redo att hjälpa dig med personlig service och rådgivning, oavsett var du befinner dig på din leasingresa.

Läs gärna mer på vår sida så funkar det, om du vill veta mer om privatleasing hos Carplus.

2023-11-09