Privatleasing jämfört med bilköp

MG-EHS-Plug-In-Front-Man-Harbor

Fördelar och nackdelar att överväga

För att få en bättre förståelse för de olika alternativen ska vi börja med att titta närmare på vad de faktiskt innebär. Ett av de mest attraktiva skälen till att välja privatleasing är att det inte kräver en stor kontantinsats. Istället för att behöva finansiera hela bilen på egen hand betalar du en månatlig leasingavgift. Detta är särskilt fördelaktigt om du inte har möjligheten att spara upp eller få ett traditionellt billån.

Fördelar med att leasa bil:

  • Allt ingår i månadsavgiften: När du leasar en bil ingår ofta försäkring, service, garantier och vägassistans i månadsavgiften och allt samlat på en faktura. Detta ger dig en bekväm och bra översikt på dina bilrelaterade kostnader. Hos oss på Carplus ingår alltid detta oavsett bil eller upplägg.
  • Slipp värdeminskning: En av de största fördelarna med privatleasing är att du inte behöver oroa dig för bilens värdeminskning över tid. Efter leasingperiodens slut returnerar du helt enkelt bilen utan att bära riskerna för värdeminskning.
  • Flexibilitet att byta bilar: Med privatleasing har du möjlighet att byta till en ny bil när ditt leasingavtal löper ut, vilket gör det enkelt att alltid köra en aktuell modell. Generellt erbjuder leasingbolag erbjuda olika leasingperioder med t.ex 18, 24 och 36 månaders leasing.
  • Uppdaterad teknologi: Genom att privatleasa bil har du möjlighet att köra en ny bil med det senaste infotainmentsystemet samt det nyaste inom säkerhetsinnovationen för att du och din familj alltid skall känna sig trygg.

Nackdelar med privatleasing

  • Begränsad körsträcka: Privatleasingavtal inkluderar vanligtvis en begränsad årlig körsträcka. Om du överskrider detta får man betala ett belopp per övermil. Observera att leasingbolag ibland erbjuder möjligheten att öka upp sitt miltal mot en kostnad under leasingperioden. Försök räkna lite på hur långt du kör per år för att undvika extrakostnader. Däremot kör du oftast mindre än du tror, i Sverige kör vi personbil i snitt ca 1 100-1 200mil per år.
  • Inga äganderättigheter: Vid privatleasing äger du inte bilen, vilket innebär att du inte kan anpassa den efter dina preferenser eller ändra den som du vill.

Att köpa en bil

Att köpa en bil ger dig full äganderätt och ansvar över fordonet. Du behöver antingen betala hela summan kontant eller finansiera bilen med ett lån. Detta alternativ ger dig större frihet och kontroll över bilen.

Fördelar med att köpa en bil:

  • Fria underhållsval: När du äger din bil kan du själv välja var du vill underhålla och reparera den. Det ger dig möjlighet att jämföra priser och servicekvalitet. Du är inte bunden till specifika leverantörer eller serviceavtal.
  • Sparande på längre sikt: Om du planerar att ha bilen under en längre tid, kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att äga den. När lån och eventuella räntor är betalda, blir bilen en tillgång som du inte längre betalar månatliga kostnader för, vilket kan spara pengar på längre sikt.

Nackdelar med att köpa en bil:

  • Större ekonomisk risk: Köpa en bil innebär att du är utsatt för värdeminskning och måste hantera bilens andrahandsvärde ifall du väljer att sälja bilen.
  • Högre initiala kostnader: Du måste betala hela bilens värde eller finansiera det med ett lån, vilket kan innebära högre initiala kostnader jämfört med privatleasing.

Vilket alternativ är bäst för dig?

Det avgörande beslutet om att köpa eller leasa en bil är personligt och måste grundas på flera faktorer. Din ekonomiska situation, unika behov och personliga preferenser spelar en central roll i detta val. Innan du tar ett beslut är det viktigt att noggrant överväga flera alternativ och deras respektive fördelar och nackdelar. Att göra ett välgrundat beslut är betydelsefullt, eftersom det kommer att påverka din livsstil och din budget. Så ta dig tid att analysera dina behov, kalkylera kostnader och utvärdera långsiktiga mål. På detta sätt kan du välja det alternativ som bäst passar din unika situation och säkerställa att ditt bilval är en väl övervägd investering i din framtid.

Våra bilar och kampanjer

Om du är intresserad av att utforska våra aktuella erbjudanden och bilar så hittar du vårt sotriment under alla bilar. Vi har regelbundna kampanjer och erbjudanden för olika bilmärken och modeller. Du kan också kontakta vårt team för mer information om hur du kan leasa bil från oss.

__________________

2023-09-21