Lagar och regler kring vinterdäck

land-rover-kör-med-vinterdäck-1e-december-enligt-lag

Lag på vinterdäck

Det är lag på att använda vinterdäck mellan 1:e december 2019 och 31:e mars 2020 vid vinterväglag.

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag är när det finns snö, is eller frost på vägen. Skulle du bli stannad, avgör polisen om det är vinterväglag

Tillåten period för dubbdäck

Det är tillåtet med dubbdäck mellan 1:e oktober 2019 till 15:e april 2020. Skulle det vara eller eventuellt bli vinterväglag vid annan tid är det okej att ha dubbdäck. Är det inte vinterväglag mellan 16:e April och 30:e september är det olagligt att köra med dubbdäck.

Mönsterdjup vinterdäck

Under perioden 1:e december 2019 – 31:e mars 2020 då du använder vinterdäck ska mönsterdjupet vara på minst 3 mm för lätta fordon och personbilar.

Vinterdäck på sommaren

Det är inte olagligt att köra dubbfria vinterhjul på sommaren. Däremot ger gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck försämrade köregenskaper på sommarväglag vilket kan ge en längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur.

Bästa däcken bak

Försök sätta däcken med det största mönsterdjupet bak. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både bak-, fram-, och fyrhjulsdrivna bilar.

Har ni några frågor om vinterdäck, lagar och regler kring vinterkörning, tveka inte på att höra av er. Kör försiktigt och håll avstånd i vinter.