Allt du behöver veta om dragkrokar

Bil-med-hästsläp

Kan jag ha dragkrok på min bil?

Dragkrokar erbjuder en mångsidighet och är perfekta för allt från att dra släpvagnar till husvagnar. De är en tillgång oavsett om du behöver flytta, planerar en semester med husvagn, eller helt enkelt behöver extra lastkapacitet. Att ha en dragkrok kan vara lösningen på dina transportbehov, men det är av viktigt att säkerställa att din bil klarar av uppgiften. Många bilägare funderar på att installera en dragkrok men innan du fattar beslutet är det viktigt att noggrant granska din bils kompatibilitet med dragkrokar. Det är sant att majoriteten av de moderna bilarna idag är anpassningsbara för dragkroksinstallation, men det finns fortfarande en del undantag. Dessa undantag beror ofta på bilens specifika modell och årsmodell, vilket kan påverka kompatibiliteten.

Hur mycket får jag dra med min bil?

Varje bilmodell har sin egen maximala dragvikt. Denna vikt, som anges av tillverkaren, finns i bilens instruktionsbok eller ofta på tillverkarens webbplats. Det går även att använda sig utav släpvagnskalkyaltorn hos transportstyrelsen där du kan fylla i registreringsnummer på din bil och släpvagn för att få fram hur mycket du får dra med just din bil och släpvagn. Viktigt att aldrig överskrida denna gräns, det kan riskera din och andras säkerhet på vägen.

Värt att tänka på är att med ett vanligt b-körkort får man aldrig köra en personbil eller lättlastbil som väger mer än 3500 kg, vilket också innebär att fordonet plus släpvagnens totala vikt aldrig får överskrida 3500 kg. Därför är det troligt om du t.ex. ska åka på husvagnssemester så behöver man oftast ett utökat b-körkort då en normal stor husvagn väger ca 1500 kg.

Vilka regler gäller för dragkrokar?

1 september 2013 ändrades lagen litegrann om dragkrokar då man inte längre behöver registreringsbesiktiga bilen efter installation av en typgodkänd dragkrok. Det är viktigt att dragkroken installeras på en personbil eller lätt lastbil som är EU-typgodkänd. Samt att dragkroken är specifikt designad för den bilmodell den ska användas på. Installationen av dragkroken måste utföras korrekt och fackmässigt professionellt, i enlighet med anvisningarna från både tillverkaren av dragkroken och biltillverkaren. Dessutom är det nödvändigt att det finns dokumenterat vilken maximal vikt på släpvagnen som bilen lagligt får dra.

Hur väljer jag rätt dragkrok?

Det finns en rad olika typer av dragkrokar, bland annat avtagbara krokar, elektriskt infällbara krokar och fasta krokar så det kan vara svårt att veta vilken typ av dragkrok som passar just mig. Olika dragkrokar passar till olika syften, fasta dragkrokar kan vara idealiska för regelbunden användning, avtagbara dragkrokar kan vara praktiska om du bara behöver den ibland eller en elektriskt infällbar som du snabbt kan ta fram eller dölja under bilen. Se till att välja en modell som uppfyller dina behov.

Hur installerar jag en dragkrok?

Även om det kan vara frestande att installera en dragkrok själv, rekommenderas professionell installation. Experter ser till att dragkroken är säkert fäst, vilket minimerar risker under körning. Kostnaden för installation av dragkrok varierar beroende på typ, märke och bilmodell. Flera faktorer, som bilmodell och typ av dragkrok, kan påverka priset.

Kan jag installera dragkrok på en elbil?

Ja, många moderna elbilar kan utrustas med dragkrokar. Men kom ihåg att dragvikten kan skilja sig åt jämfört med bensin- eller dieseldrivna bilar. Du kan läsa mer om detta i vårt blogginlägg dragkrok och elbil.

Får jag ta bort dragkroken på min bil?

Skulle man plocka bort sin dragkrok så behöver man inte registreringsbesikta under förutsättning att kroken inte är registrerad i Vägtrafikregistret, kontrollera detta i registreringsbeviset. Finns det uppgift om kopplingsanordning, behöver man registreringsbesikta bilen.

Dragkrok på privatleasing bil?

Oftast så brukar detta finnas möjlighet till det, vi erbjuder ofta dragkrok på våra leasingbilar under tillval och tillbehör. Även om det inte skulle finnas som val att välja dragkrok som tillval så kan det finnas möjlighet att montera dragkrok på din önskade leasing bil, då rekommenderar vi att kontakta oss eller återförsäljaren för att se över möjligheten samt för att få prisinformation.

2023-10-26