10 vanligaste frågorna vid privatleasing

en-man-kollar-på-naturen-från-sin-bil
 • Varför är beloppet högre på min första faktura?
  Beloppet på första fakturan är högre, detta beror på att du betalar från och med då du hämtade bilen, vilket gör att första fakturan brukar innehålla t.ex. 1,5 månads betalning. Man betalar också i förskott. Se nedan exempel.
  Exempel: Bilen levereras 15 januari, första fakturan kommer i mitten av februari, ska betalas till slutet av februari och innehåller avgift för perioden 15 januari – 31 mars. Dvs. 2,5 månad i detta exemplet.
 • Hur fungerar det med slitage?
  Som med alla bilar oavsett om man köper eller leasar, ny eller gammal, så uppstår en kostnad om bilen skadas. Viss slitage är ok, vi förstår att det är svårt att köra bilen i 36 månader utan att det märks så ett visst slitage är accepterat. Däremot finns vad som kallas ”Onormalt slitage”, vilket är större skador som medför extra debitering vid återlämning. I länken finns exempel på vad som räknas som normalt och onormalt slitage: Skötselmanual
 • Hur länge löper avtalet?
  Avtalet löper under 36 eller 24 månader (man kan avbryta, se nästa fråga). Detta är ingen lång tid för en ny bil men det kan hända mycket i livet under dessa månader. Funderar ni på att byta jobb? Flytta? Bli fler i familjen? Börja studera? Ta gärna en funderare så att bilen kommer passa er hela avtalsperioden.
 • Kan man avbryta kontraktet i förtid?
  Man kan avbryta kontraktet, då betalar man 40% av kvarvarande månadskostnader. Avbryter man redan inom 12 månader är månadskostnaden 100% månad 1-12, sedan är det 40% från månad 13-36. Om du väljer att säga upp avtalet när det återstår tre månader eller mindre kostar det 100% av månadskostnaden för de återstående månaderna.
 • Kan man överlåta kontraktet?
  Ja, det är möjligt att överlåta ditt leasingkontrakt. Detta brukar ekonomiskt vara ett mycket bättre alternativ. Det kanske finns någon i din närhet som kan tänka sig bil över en kortare period och ta över ditt avtal? Eller kanske finns det grupper på Facebook eller någon på Blocket som söker bil?
 • Kan man välja olika milantal?
  Man kan hos oss idag välja från 3000 mil till 6500 mil körsträcka. Om du kör mer än så är det inga problem, då betalar man 12kr/övermil när man sedan lämnar tillbaka bilen.
  Exempel: Ni har valt 4500 mil i avtalet och kör totalt 4800 mil, dvs 300 mil över vad som ingår. 300 mil x 12 kr/mil = 3600 kr när ni lämnar tillbaka.
 • Hur är det med försäkring och garanti?
  Eftersom bilen är helt ny ingår nybilsgaranti för fabrikationsfel, vagnskadegaranti för skador på karossen samt vägassistans som hjälper er plats på vägen om något händer. Utöver detta ingår bilförsäkring som är en halvförsäkring från försäkringsbolaget.
  Vid skador på karossen täcks detta som sagt av vagnskadegaranti, självrisken på detta ligger på runt 7000-9000 kr beroende på bilmodell. Så det varierar från bil till bil.
 • Vad ingår inte?
  Det som inte ingår i månadskostnaden är bränsle, fordonsskatt, registreringsavgift (en mindre engångssumma transportstyrelsen tar), trängselavgifter samt slitage.
 • Kan månadskostnaden ändras?
  Månadskostnaden kan förändras både uppåt och nedåt beroende på det rådande ränteläget som är kopplat till hyresgivarens/bankens upplåningskostnad. Månadskostnaden kan också ändras om klimatbonusen ändras eller uteblir eller om Carplus kostnad för försäkringen förändras.
 • Ingår service och vart servar jag bilen?
  Service ingår i vårt leasingavtal och görs på den anläggning där ni hämtar bilen. Om anläggningen ligger långt från där ni bor kan vi ordna service till er på Mekonomen.

Ni hittar självklart svaret på dessa och många fler frågor under vår FAQ. Har ni ytterligare frågor så tveka inte på att höra av er till oss i chatten eller på info@carplus.se.